14 Ogos 2009

~ Pemakaian Cincin Yang Betul ~

Sekarang ni ramai yang pakai cincin..tapi ikut suka dia je..Sunnah Nabi jarang nak ikut.. Dikatakan bahawa menyimpan sebatang jari kuku yang panjang, dosanya sama seperti memelihara sekandang babi !!!! ..oppss khinzir lembut sikit, jika kesemua jejari kita menyimpan kuku yang panjang....Bayangkanlah dosa yang telah kita tanggung untuk kesemua babi-babi tersebut.. jadi potonglah kuku anda semua..

~ Kebenaran ~

Jangan ada niat simpan kuku panjang, walaupun hanya 1 mm atau pun hanya jari kelingking. Bagi orang Islam adalah tidak sesuai berkuku panjang atas apa alasan sekalipun kerana ia tidak membayangkan kesucian dan ia juga bukan budaya kita apatah lagi menggunakan tangan untuk beristinjak. Orang Melayu yang berkuku panjang biasanya mempunyai anak yang bodoh atau pun degil dan suka melepak sebab diberi makan bahan kotor yang berada di kuku jari emaknya semasa menyediakan makanan seperti memerah santan kelapa, buat cokodok pisang, uli tepong, dan lain-lain. Apa ilmu pun yang diajar pun tak akan boleh diterima masuk ke dalam kepala.. Percayalah..Untuk yang bujang beringat lah..Kalau hendak cari pasangan dan mahu anak yang pandai dan mendengar kata pilihlah wanita atau lelaki yang sentiasa berkuku pendek..Insya-Allah..

Kuku panjang mempunyai sejenis kuman seperti yang terdapat dalam najis manusia, iaitu E-Coli..Kuman tersebut tidak akan hilang walaupun kita mencuci tangan dengan sabun..Oleh itu, sentiasalah berkuku pendek untuk kesihatan dan kebersihan diri sendiri. Ini tak termasuk korek taik hidung, telinga dan sewaktu dengannya..Nasihat Nabi Muhammad SAW kepada Saidina Ali..Sesudah bernikah dengan Siti Fatimah iaitu anakanda kesayangan, Nabi Muhammad SAW berpesan kepada Saidina Ali iaitu kalau memakai cincin pakailah di jari

1] jari manis.
2] jari kelingking (anak jari).

dan jangan memakai pada jari
1] jari tengah.
2] jari telunjuk.

Nabi Muhammad saw. melarang kerana memakai cincin pada jari telunjuk dan jari tengah adalah meniru cara berhias kaum yang dilaknat oleh Allah iaitu kaum yang derhaka di zaman Nabi Lut a.s..Cara memakai cincin adalah termasuk lelaki atau pun perempuan..Oleh yang demikian, saudara dan saudari, sila nasihatkan kawan-kawan dan juga saudara-mara ataupun anak-anak tentang kaedah yang betul untuk berhias di dalam syariat Islam, kalau tidak sia-sia saja kita mendapat laknat dari Allah Swt. Nabi SAW memakai cincin dan kalau kita memakai cincin dengan niat mengikut sunnah Nabi SAW senang-senang je kita dapat pahala..jadi, fikir-fikirkanlah..

Tiada ulasan: