19 September 2011

~ Man. United Vs Chelsea ~

Pertembungan dua gergasi bolasepak ini dalam liga perda inggeris malam tadi menunjukkan betapa kedua-dua pasukan mahukan kemenangan..pemain pemain kedua dua pasukan tampak ghairah mahu menjaringkan gol untuk kelab masing masing. Pertembungan kedua dua pasukan ini memang sudah dijangkakan akan berlangsung sengit memandangkan kedua dua pasukan ini belum tertewas pada awal musim ini.

Namun, kira kira permainan baru berlangsung 8 minit Manchester United atau lebih sinonim dengan gelaran The Red Devil menjaringkan gol awal melalui Chris Smalling. Apepun perlawanan berlangsung sengit dan kedua dua pasukan mepamerkan aksi yang menarik dan sering berbalas serangan.

Dua watak utama bagi kedua dua pasukan ini ialah Fernando Torres dari The Blues dan Wayne Rooney dari The Red Devil. Fernando Torres mempamerkan peningkatan aksinya dalam perlawanan ini manakala Rooney masih mengekalkan tahap permainan terbaiknya pada separuh masa pertama. namun, semuanya berubah pada masa kedua, dimana Torres berjaya menjaringkan gol awal dengan jaringan yang memang cantik, namun kemudiannya mula tenggelam walaupun bermain dengan baik. Begitu juga dengan Rooney, setelah gagal menjaringkan sepakan penalti akibat tergelincir, konsistensi pemain ini juga mula turun dan tidak menampakkan sebarang peningkatan permainan selepas itu.

Apepun, The Red Devil dikemuncak liga, manakala Chelsea masih mengikuti rapat walaupun tewas pada The Red Devil. Secara keseluruhannya, kedua dua pasukan bermain baik, namun gagal memanfaatkan peluang yang ada untuk menggandakan jaringan bagi kelab masing masing. Hopefully, Man. United akan membaiki permainannya..Glory Glory Man. United..

08 September 2011

~ Tips Menghadiri Temuduga I ~

Assalammualaikum dan salam sejahtera kepada semua. Hari ni saya nak memberikan sedikit tips-tips temuduga kepada pencari kerja diluar sana yang masih tercari cari teknik dan cara yang betul sebelum  menghadiri atau menghadapi temuduga. Perkara pertama yang perlu kita tahu mengenai temuduga adalah tujuannya. Tujuan sesuatu temuduga itu dilakukan boleh dibahagikan kepada beberapa bahagian iaitu :-

  • Kemasukan Ke Universiti
  • Program Latihan 
  • Permohonan Biasiswa
  • Permohonan Pekerjaan

Namun begitu, tumpuan utama adalah untuk tujuan permohonan pekerjaan, tidak kiralah untuk sektor awam, badan berkanun, swasta mahupun badan persendirian. Setelah mengetahui tujuan sesuatu temuduga itu dijalankan, perkara lain yang perlu diberi perhatian adalah kepentingan temuduga itu sendiri. Diantara kepentingan temuduga ialah :-
  • Peluang Untuk Menonjolkan Diri
  • Penampilan Diri Yang Berkesan
  • Meyakinkan Panel Temuduga Mengenai Kelebihan Diri
  • Membuktikan Kepada Panel Kredibiliti Diri

Dalam masa kita menyiapkan diri untuk menghadiri temuduga, terdapat tatacara atau perkara perkara yang perlu diambil kira sebelum menghadiri sesuatu temuduga iaitu :-
  • Borang Permohonan Jawatan
  • Surat Permohonan Jawatan
  • Resume, Biodata Diri Atau Curricular Vitae
  • Sijil Pelajaran, Sijil Komputer & Sijil Kegiatan Luar

Kita juga harus mengetahui serba sedikit bentuk bentuk temuduga yang bakal dilaksanakan kerana setiap temuduga yang dihadiri adalah berbeza beza bergantung kepada latar belakang organisasi, penjawatan, pengisian, lokasi dan panel temuduga itu sendiri. Bentuk bentuk temuduga contohnya adalah :-
  • Temuduga Secara Lisan
  • Temuduga Secara Bertulis
  • Temuduga Bersiri
  • Temuduga Secara Perseorangan
  • Temuduga Secara Berkumpulan
  • Temuduga Program Mentor Mentee

Penumpuan seterusnya akan saya sambung pada Tips Menghadiri Temuduga II yang akan menjurus kepada bahagian persiapan diri & penampilan berpakaian, persediaan & persiapan awal temuduga, dan juga perkara perkara yang perlu dielakkan semasa menghadiri temuduga. Diharap coretan serba sedikit ini dapat membantu sahabat sahabat diluar sana memahami konsep sebenar temuduga. Sekiranya ada sebarang pertanyaan atau soalan sila berikan komen anda dalam ruangan ini.

03 September 2011

~ Siti Nurhaliza - Nazam Lebaran ~

~ Kisah Seorang Lelaki ~

kadang kadang aku dengar ada lelaki yang baik, ada lelaki yang macam jahanam, ada perempuan yang baik, ada perempuan yang macam haram..senang citer karenah orang ni macam macam..seorang lelaki yang belum berkahwin kita panggil dia bujang atau anak teruna, so bila dah kawen dah kompom dah jadi laki orang..


dalam menempuh kehidupan sebagai laki orang atau suami orang ni dah semestinya perangai masa bujang dulu kena buang jauh jauh..kerana bila dah berumahtangga maka tabiat tabiat yang buruk hendaklah ditolak tepi..bukan apa dulu takder orang yang tegur masa kita hidup membujang, bila dah kawen kompem akan ada orang yang akan pantau perilaku kita tak lain tak bukan isteri kita..



so, kepada kawan kawan yang sudah berumahtangga selamat mengharung erti sebuah kehidupan bersama sama dengan pasangan masing masing dan kepada sahabat dan kenalan yang masih belum berumahtangga cepat cepatlah berkahwin kerana kita melengkap satu sama yang lain..tiada manusia yang sempurna di dunia ini cuma yang sempurna adalah kejadian tuhan yang menjadikan kita..wallahualam..

02 September 2011

~ Hari Raya 2011 ~

hello hello hello..tup tup tup..tetibe je sedar yang bulan ramadhan dan berlalu pergi, aku plak bleh terbangun kunun kunun nak bersahur..ape cer..ni ar hikmahnya bulan ramadhan, bahang bulan puasa tu masih ada mcm segan segan nak makan depan orang, segan segan nak minum sebabnya ingatkan ni masih bulan puasa..huhuhuhu..

tapi bila dah sedar je ni bulan syawal, trus melantak tak hengat..lepas satu satu..lepas satu dua..tiga..empat dan seterusnya..agendanya makan makan makan..itu jer..berat badan yang turun 5 kilo bulan lepas tu trus naik 6 kilo..ape kes..macam haram jer..dah letih letih nk turunkan berat badan, senang senang je naik balik..

apepun raya kali ni best..sebab aku dapat beraya dengan isteri aku, anak aku yg semakin montel, adik beradik aku, adik beradik sepupu aku, adik beradik sebelah isteri aku, senang citer dengan semua orang ar..anak yg montel tu senang senang je kumpul duit raya 3rat 4rat..hebat hebat..best kan jadik budak budak..dah besor ni kompem ar bagi duit raya ke budak budak..yg tak malu nak duit raya pun ada..ade ke patut..

apepun dikesempayan ini aku nak berpantun sikit :-

bulan ramadhan bulan puasa,
ada berpuasa ada yang berbuka,
sudah sebulan kita berpuasa,
sudah tiba untuk beraya.

anak pak mat berjalan kaki,
berjalan kaki dengan suraya,
dulu bujang sekarang berlaki,
dulu puasa sekarang raya.

akhir kalam, aku ucapkan selamat hari raya idilfitri kepada pengunjung blog oneforall, sahabat sahabat, kenalan kenalan, pelawat pelawat, saudara mara, kawan kawan, sepupu sepapat, sesiapa sahaja dimuka bumi ini dengan ucapan sekiranya ada perkara yang menyinggung hati dan perasaan korang, aku mohon ampun dan maaf..assalammualaikum wbt..